Page content

Paraventa: Elkaar Het Beste Geven En Ontvangen

Paraventa… Aan het einde van de ceremonie, geleid door een Q’ero sjamaan uit het Andesgebergte in Peru, wist ik dat dit de naam moest zijn voor mijn organisatie. De instructie van de oude man was helder en het kleine ritueel raakte me vanwege de eenvoud: ‘'Omhels elkaar en zeg paraventa, wat betekent: ik geef jou het beste van mij, ik ontvang het beste van jou, voor het leven.’'

Die betekenis ontroerde mij, vanwege de zachte kracht die eruit sprak. Het geven en ontvangen van het beste van elkaar deed me denken aan de lemniscaat, de liggende acht als symbool van oneindigheid en eeuwige verbondenheid. Ook het belang van geven én ontvangen om een leven in balans te creëren en behouden, lag in paraventa besloten.

Ik dacht: als wij simpelweg besluiten elkaar het beste van onszelf te geven, dan kán het niet anders dan dat de wereld er mooier uit gaat zien.

De bevestiging om deze naam te kiezen voor dit transformerende werk kwam tijdens diezelfde reis in Peru. Paraventa had op meer mensen van de groep uitwerking gehad, onder wie een nuchtere, succesvolle Amerikaanse jurist, die met zijn vrouw en een ander bevriend stel soms wat ongemakkelijk en sceptisch hadden gekeken naar de wereld van de natuurmensen.

Mark stond op in het restaurant waar we aan het eten waren om het einde van een geslaagde reis te vieren. De groep bestond uit een bonte verzameling mensen van over de hele wereld, inclusief de veelkleurig geklede sjamanen die voor het eerst met ons als westerse groep waren meegereisd en hun ceremonies hadden gedeeld.

Hij hief zijn glas en zei: ‘Ik wil graag een toost uitbrengen op deze groep en een ieder bedanken voor deze bijzondere reis. Er is veel gebeurd, soms moeilijk te begrijpen voor mij en ons - hij keek hierbij opzij naar zijn vrouw en vrienden - maar er is één ding, dat mijn hart heeft geraakt….’ Hij stopte even en ging met tranen in zijn ogen verder: ’….en dat is paraventa. Dat zou ik graag met jullie aan het eind van deze reis herhalen’. En dat deden we.

Zo'n eenvoudige handeling, zo'n effect...

Dat is waar ik blij van word: dingen die passen bij onze innerlijke natuur en de natuur om ons heen, diepgang in de lichtheid. Speels, creatief en helend. Heel speels dus (o;

Paraventa verspreidt wereldwijd activiteiten, die verandering van binnenuit teweegbrengen met aantoonbare, positieve resultaten in het leven van alledag. Hieruit volgt een natuurlijke beweging naar harmonie als een lopend vuurtje. And of course: World Peace!

Paraventa!

Annemarie Bläss

 

ik geef jou het beste van mij

ik ontvang het beste van jou

voor het leven

1 reactie op “Paraventa: Elkaar Het Beste Geven En Ontvangen

Plaats een reactie


*