Latest Blogposts

Muziek En Vuurlopen: Een Perfecte Match!

Music & Fire

Dat muziek en vuurlopen goed samengaan, gaf deelneemster Sylvia Peters aan in de titel van het artikel, dat zij na de vuurloop in januari 2013 schreef: ''Girl On Fire''. Alicia Keys... Niet de eerste de beste.

Peggy Dylan - ook niet de eerste de beste - gaf mij ooit het boek ''Through The Fire'' van Chaka Khan. Zij had zich verkneukeld over de combinatie muziek en vuur én de voornaam van de zangeres, die bijna hetzelfde klinkt als… je raadt het al.

Naast de gelijknamige song zijn er meer voorbeelden, waarin singers/songwriters en bands muziek en vuurlopen laten samensmelten, bijvoorbeeld Sarah McLachlan in het nummer ''Into The Fire'':

And into the fire
I'm reunited
Into the fire
I am the spark
Into the fire
I yearn for comfort


I will stare into the sun until its light doesn't blind me
I will walk into the fire until its heat doesn't burn me
And I will feed the fire

Muziek en vuur hebben veel overeenkomsten, zoals: passie, harmonie, stilte, beweging, het praktische aardse, het overstijgende... Wist je dat is aangetoond dat vuur kan luisteren en reageert op muziek?

Muziek en vuur lopen van oudsher als rode draden door het leven van mensen over de hele wereld. Denk alleen al aan het ritme van je hartslag of de adembeweging, de toon waarop je spreekt en het wijsje dat je onbewust op straat neuriet. Muziek helpt mensen ook door moeilijke tijden heen, zo is de blues ontstaan.

En waar zouden we zijn zonder de warmte en energie van het vuur in ons dagelijks doen en laten in huis? Lekker warm douchen, kopje thee zetten, koken… Zelfs als je rauw eet: die blender moet toch stroom hebben!

Daarnaast hebben vuur en muziek allebei grote transformerende capaciteiten. Het meest treffend is misschien wel de verbondenheid tussen mensen, die bij allebei tastbaar wordt. Zoals mijn broer het na zijn eerste vuurloop in nuchtere taal omschreef: ''Wonderlijk, dat je de vuurloop workshop begint als een hok vol wildvreemden en aan het eind van de avond het gevoel hebt alsof je elkaar al jaren kent.'' En het maakt hierbij niets uit of je daadwerkelijk over het vuur bent gegaan of niet.

Muziek en vuurlopen zijn samen meer dan de som der delen. Het gevoel, wat dat geeft - en dat kennen we als mens - is precies waarvoor je je bed uit wilt komen. Het is het gevoel dat je kan laten 'jumpen for joy', ondanks weerstand en verdriet, omdat je je verbonden voelt met jezelf, met wat je hier komt doen op deze aardbol en met de mensen die je kent én niet kent.

Alicia Keys vangt de essentie van die verbondenheid in Girl On Fire:

Oh, we got our feet on the ground
And we're burning it down
Oh, got our head in the clouds
And we're not coming down

This girl is on fire
This girl is on fire
She's walking on fire
This girl is on fire

She's just a girl, and she's on fire

Kortom, music & firewalking: A Perfect Match!

Muziek & Vuurlopen - Girl On Fire

Klik hier om Through The Fire van Chaka Khan te beluisteren

Klik hier om Into The Fire van Sarah McLachlan te beluisteren

Klik hier om Girl On Fire van Alicia Keys te beluisteren

Klik hier om te zien hoe vuur reageert op muziek


Meer over

0 reacties op “Muziek En Vuurlopen: Een Perfecte Match!

Plaats een reactie


*